Πρωινό
26/04/2022Σορμπέ Καρπουζιού
26/04/2022Μεσογειακή Διατροφή
Με τον όρο μεσογειακή διατροφή δεν περιγράφεται κάποια ειδική διατροφή ή δίαιτα, αλλά ένα πρότυπο ζωής, που συνδυάζει μια ισορροπημένη θρεπτικά διατροφή με την σωματική άσκηση. Είναι γνωστή η διατροφική πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και γνωστές, λίγο πολύ σε όλους εμάς τους Έλληνες οι βάσεις της.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι:
- Αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μέσω των φρούτων, των λαχανικών, των προϊόντων ολικής άλεσης, των οσπρίων και των ξηρών καρπών
- Συχνή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών και πουλερικών
- Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών
- Καθημερινή χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων
- Καθημερινή χρήση ελαιόλαδου και συχνή κατανάλωση λαδερών φαγητών, όπως φασολάκια, ιμάμ, μπριάμ, τουρλού.
- Χρήση μπαχαρικών και βοτάνων, με ταυτόχρονη αποφυγή αλατιού και ζάχαρης
- Μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού
- Καθημερινή άσκηση, όπως περπάτημα και κολύμβηση
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα από τα παγκοσμια πρότυπα διατροφής, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι πληθυσμοί που την ακολουθούν συστηματικά, νοσούν σημαντικά λιγότερο, έχουν υγιές σωματικό βάρος, λιγότερα καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, καλύτερη ποιότητας ζωής και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, που το νησί της Ικαρίας είναι ένα από τα 5 blue zones παγκοσμίως, όπου οι κάτοικοι ξεπερνούν τα 90 χρόνια ζωής.