Νερό
26/04/2022Χωριάτικες σαρδέλες στην λαδόκολλα
26/04/2022Τον ήλιο και τα μάτια σας
Η υπεριώδης ακτινοβολία σε μικρές δόσεις καθημερινά είναι απαραίτητη για την σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D. Είναι όμως ιδιαίτερα επιβλαβής για το δέρμα μας και φυσικά για τα μάτια μας. Στην Ελλάδα, την χώρα του φωτός, γνωρίζουμε όλοι πλέον ότι η χρήση καλών, ποιοτικών γυαλιών ηλίου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινού μήνες, επιβάλλεται για την προστασία των ματιών μας.
Πόσοι όμως ξέρετε ότι η διατροφή σχετίζεται άμεσα με ασθένειες όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης;
Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Α, τα καροτενοειδή κυρίως το β-καροτένιο, η βιταμίνη C και η Ε σε συνδυασμό με τον ψευδάργυρο (zinc), μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο εμφάνισης και εξέλιξης διάφορων οφθαλμολογικών νόσων και παθήσεων ή και να τις προλάβει ακόμα.
Η ελληνική γη μας προσφέρει αφθονία τροφίμων που περιέχουν καροτένια και βιταμίνη C. Καρότα, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα, κολοκύθια, πεπόνια, λεμόνια, πορτοκάλια, σπανάκι, ακτινίδια, μπρόκολα, λάχανα, ντομάτες και η λίστα φρούτων και λαχανικών μοιάζει ατελείωτη.
Η βιταμίνη Α πάλι βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στον κρόκο του αυγού, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ η βιταμίνη Ε υπάρχει στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και την βρώμη.
Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ψευδάργυρο, προτιμήστε τα ψάρια και τα θαλασσινά, ειδικά τα οστρακοειδή, αλλιώς στα όσπρια, τα πουλερικά και τα αυγά.
Σημαντικό ρόλο στην οφθαλμολογική προστασία διαδραματίζουν και τα ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορείτε να λάβετε από τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα.
Φάτε μάτια ψάρια λοιπόν, με μεσογειακές συνταγές, όπως σαρδέλα ψητή, μύδια αχνιστά, ψάρι ψητό με λαδολέμονο, μπριάμ, μελιτζάνες ιμάμ, ομελέτα καγιανά, φρουτοσαλάτες, γιαούρτι με μέλι και καρύδια.
Δήμητρα Χριστοδούλου
Κλινική Διαιτολόγος (Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν) & Ιδρύτρια του Nutrition Training Lab THREPSIS