Φακόρυζο με εσάνς...ανατολής!
Vegan Συνταγή, ιδανική για όλη την οικογένεια με φακές, ρύζι, φιστικοβούτυρο, γάλα καρύδας και κρέας σόγιας, πλούσια σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα και φυτικές ίνες!
Συνοδεύσετε με πράσινη σαλάτα με 1/4 αβοκάντο, 8 μισά καρύδια, φρέσκο ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι!
Υλικά
- 1/2 φλιτζάνι ωμές φακές (120-130ml)
- 1/3 φλιτζάνι ωμό ρύζι barboiled (80-90ml)
- 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι σόγια σε κομμάτια (120-130ml)
- 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα πολτοποιημένη (250ml)
- 1/3 φλιτζάνι γάλα καρύδας (80-90 ml)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
Υλικά
- 1 πράσσο
- 1 κ.σ. Φιστικοβούτυρο
- 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (50-60ml)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. Ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- Τριμμένα κάσιους για το γαρνίρισμα
Προετοιμασία
Βήμα 1
Βράζουμε την σόγια σε ένα κατσαρολάκι με 3 ποτήρια νερό και λίγο αλάτι για περίπου 15 λεπτά.
Σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσει και την στραγγίζουμε καλά.
Βήμα 2
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, βράζουμε τις φακές σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 25 λεπτά και λίγο πριν να είναι έτοιμες τις σουρώνουμε από το περιττό νερό αν υπάρχει.
Βήμα 3
Σε ένα τρίτο κατσαρολάκι, βράζουμε το ρύζι σε περίπου 1 φλιτζάνι νερό για 15-20 λεπτά.
Βήμα 4
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρολα, ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο, την στραγγισμένη σόγια σε κομματάκια και αφήνουμε να τσιγαριστεί για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε στην συνέχεια το κρεμμύδι και το πράσο και αφήνουμε να πάρουν χρώμα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το φιστικοβούτρο, την ντομάτα, την ζάχαρη, την δάφνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξταμιστεί το αλκοόλ.
Βήμα 5
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα κάρυδας ανάλογα με τα υγρά του φαγητού μας. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά και ελέγχουμε συνεχώς την υγρασία του φαγητού μας.
Βήμα 6
Στο τέλος προσθέτουμε τις βρασμένες φακές και το βρασμένο ρύζι κι αφήνουμε να βράσει για ακόμα περίπου 10 λεπτά ακόμα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό, αλάτι και πιπέρι. Στο τέλος προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά της σούπας ελαιολάδου, ρίχνουμε τα τριμμένα κάσιους και σερβίρουμε!
Βγάζει
μερίδες κυρίως γεύματος
Περιέχει:
- Σίδηρο χαμηλής απορρόφησης
- Βιταμίνες Β12, Β6, Β2
- Φυτικές ίνες
- Όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά
- Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
- Πολυακόρεστα και Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα
- 35γρ Πρωτεΐνης
- 25γρ Λίπους
Κάθε μερίδα περιέχει:
- 560 kcal
- 3 Ισοδύναμα Υδατανθράκων
- 4 Ισοδύναμα Πρωτείνης
- 5 Ισοδύναμα Λίπους
- 1 Ισοδύναμο Λαχανικών
- 60γρ Υδατάνθρακα