Υγιεινά και light γλυκίσματα
26/04/2022Πρωινό
26/04/2022Ταχίνι το θαυματουργό!
Η διατροφική αξία του σουσαμιού ή του πολτού του κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για ένα υγιές δέρμα, υγιή και λαμπερά μαλλιά και νύχια και συμβάλλουν στην αύξηση της ενέργειας μας. Το σουσάμι είναι καλή πηγή χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου, προσφέρει πολλά αμινοξέα, συμβάλλοντας στην παραγωγή κολλαγόνου και περιέχει ποσότητες φωσφόρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σεσαμίνη και σεσαμόλη, το καθιστά σύμμαχο κατά της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Η σεσαμίνη και η σεσαμόλη φαίνεται να δρουν προστατευτικά σε ορμονικούς καρκίνους, όπως αυτός του μαστού και του ενδομητρίου, καθώς έχουν δράση παρόμοια με τα οιστρογόνα.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ταχινιού είναι μία κουταλιά της σούπας, η οποία αποδίδει περίπου 90kcal, 3 γραμμάρια πρωτείνης και 8γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ταχίνι αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη, για να αλείψετε το ψωμί σας, για να φτιάξετε κάποιο dressing για την σαλάτα σας ή σε διάφορες συνταγές ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής