Τσάι
30/03/2022Φυτικές Ίνες
26/04/2022Τριγλυκερίδια
Τα τριγλυκερίδια είναι αγγελιοφόροι του οργανισμού, κάτι σαν κούριερ. Μεταφέρουν τα λιπίδια μεταξύ του ήπατος και των περιφερειακών ιστών.
Η χαμηλή συγκέντρωση τριγλυκεριδίων από μόνη της δεν επιφέρει συνήθως προβλήματα στον οργανισμό, μπορεί όμως να είναι ένδειξη κάποιας άλλης παθολογικής κατάστασης.
Η υψηλή συγκέντρωση όμως μπορεί να είναι από τυχαία, λόγω πλημμελούς νηστείας πριν την αιματολογική εξέταση, έως και ιδιαίτερα ανησυχητική. Η αύξηση των τριγλυκεριδίων δεν προκαλεί κάποια συμπτωματολογία, αλλά ανιχνεύεται με εργαστηριακό έλεγχο.
Εάν έχετε αυξημένα τριγλυκερίδια, κινδυνεύετε άμεσα από καρδιαγγειακά νοσήματα, ειδικά εάν υπάρχει ταυτόχρονα αυξημένη χοληστερόλη και χαμηλή «καλή» χοληστερόλη-HDL, καθώς και από μεταβολικό σύνδρομο. Συνεπώς, είναι επιτακτική η διατήρηση τους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Από που όμως μπορεί να προέρχεται η αύξηση των τριγλυκεριδίων;
- Αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών, λευκών αμυλούχων τροφίμων, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι ή το ψωμί.
- Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Αυξημένη κατανάλωση κόκκινο κρέατος και λιπαρών τυριών
- Μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών, όπως πατατάκια, burgers, πίτσες
- Υπερβολική κατανάλωση φαγητού και υπερφαγία
- Έλλειψη σωματικής άσκησης και καθιστική ζωή
Εκτός των διατροφικών αιτίων και του τρόπου ζωής, η αύξηση των τριγλυκεριδίων μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικά νοσήματα ή άλλα παθολογικά αίτια. Είναι λοιπόν απαραίτητο να συμβουλευτείτε και να συζητήσετε με τον γιατρό σας, εάν ανιχνευθούν υψηλές τιμές στις εργαστηριακές σας εξετάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η αποφυγή των παραπάνω, μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία σας και το σώμα σας.