Φυτικές Ίνες
26/04/2022Πόσα γνωρίζετε για τα βερίκοκα;
26/04/2022Υγιεινό Μαγείρεμα
Η διαδικασία του υγιεινού τρόπου μαγειρέματος ξεκινάει από την επιλογή των πρώτων υλών, από το super market, το μανάβικο, το κρεοπωλείο ή το ιχθυοπωλείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε να ψωνίζετε σωστά, να ξέρετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, και να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις στον εκάστοτε προμηθευτή. Σε γενικές γραμμές προτιμήστε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής από εγκεκριμένους προμηθευτές.
Έπειτα, σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος αποθήκευσης και διατήρησης των τροφίμων. Ενημερωθείτε από καταρτισμένους επιστήμονες και από έγκυρα sites. Συμβουλευτείτε τους εθνικούς διατροφικούς οδηγούς και απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο ή τεχνολόγο τροφίμων για πλήρη και σωστή ενημέρωση.
Τέλος, πρωταγωνιστικό ρόλο για την διατροφή μας παίζει ο τρόπος επεξεργασίας και μαγειρέματος των τροφών.
Για παράδειγμα:
- Τα λαχανικά καλό είναι να τεμαχίζονται όσο λιγότερο γίνεται, να μαγειρεύονται στον ατμό και να καταναλώνονται με φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι, ώστε να διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες.
- Τα κρεατικά δεν πρέπει να παραψήνονται, καθώς δημιουργούνται βλαβερές για το οργανισμό ουσίες. Καλό είναι όμως να ψήνονται πλήρως και ειδικά στο κέντρο τους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών τροφιμογενών νοσημάτων. Το ωμό κοτόπουλο, φερ΄ειπείν έχει άμεσο συσχετισμό με την σαλμονέλωση.
- Γνωστό είναι ότι το τηγάνισμα είναι από τους χειρότερους τρόπους μαγειρέματος. Όχι μόνο φορτώνει τον οργανισμό με περιττό λίπος, αλλά οι περισσότερες τηγανιτές τροφές περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια καρκινογόνο ουσία που σχηματίζεται στα αμυλούχα κυρίως τρόφιμα από την αντίδραση Μαγιάρ( Maillard). Σημαντικό είναι δε, να χρησιμοποιείτε παρθένο ελαιόλαδο και όχι φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας σπορέλαια για το τηγάνισμα.
- Το ελαιόλαδο όμως χάνει σε μεγάλο βαθμό τις ευεργετικές του ιδιότητας όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες για πολύ χρόνο. Οπότε, προτιμήστε να το προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, ειδικά όταν μαγειρεύτε στην κατσαρόλα ή στην χύτρα.
- Το αλάτι είναι αναμφίβολα απαραίτητο για τον οργανισμό, αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα από όσο νομίζουμε. Η πλειοψηφία των τροφών, ειδικά των συσκευασμένων περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Αν θέλετε να νοστιμίσετε τα φαγητά σας, προτιμήστε διάφορα μπαχαρικά, καρυκεύματα και βότανα όπως θυμάρι, ρίγανη, κουρκουμά, αποξηραμένο σκόρδο ή πιπέρι. Και μην ξεχνάτε το λεμόνι.
- Φτιάξτε τις δικές σας σάλτσες από φρέσκα λαχανικά και τους δικούς σας ζωμούς. Μην πετάτε τα κόκκαλα των κρεάτων ή των ψαριών. Εκμεταλλευτείτε τα, προσθέστε λαχανικά, φτιάξτε φρέσκους και υγιεινούς ζωμούς που θα διατηρήσετε για μερικέ μέρες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και αποφύγετε τους γνωστού κύβους.
Σημαντικό είναι να πλένετε σωστά και ενδελεχώς τα λαχανικά και τα φρούτα με άφθονο φρέσκο νερό, να καθαρίζετε τους πάγκους και τις επιφάνειες κοπής κρεάτων με καυτό νερό και σαπούνι, να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Αν ακολουθήσετε και τις παραπάνω συμβουλές, είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσετε την ποιότητα του φαγητού σας και της υγείας σας.
Λήδα Καφετζή
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας