Κολύμβηση και Διατροφή
26/04/2022Σπιτικό και Υγιεινό Παγωτό Μπανάνα
16/05/2022Κριθαρότο με Καλαμαράκι και Σπανάκι
Υλικά
- 200γρ. κριθαράκι χοντρό
- 400γρ. καλαμαράκι καθαρισμένο
- 400γρ. σπανάκι
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1/2 πράσο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1/2 ματσάκι μυρώνια
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
-
- Τον χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
- 2κ.σ. συμπυκνωμένο ντοματοπελτέ
- 1/4 ποτήρι λευκό κρασί (60 ml)
- 4κ.σ. Ελαιόλαδο(60 ml)
- 2 μικρές αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες
- 1κ.γ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι ζωμό γαρίδας* και λαχανικών ή 1 κύβο λαχανικών και 1 ποτήρι νερό.
- Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία
Βήμα 1
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα.
- Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.
- Μόλις ζεστάνει το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το κρεμμυδάκι και τις πιπερίτσες και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Όταν γυαλίσουν τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο ντοματοπελτέ, τον διαλύουμε στον πάτο της κατσαρόλας και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να διαλυθεί.
Βήμα 2
- Κόβουμε και προσθέτουμε τα καλαμαράκια μας και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα προσέχοντας να μην μας αρπάξουν τα υλικά μας.
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη. Αν έχουμε ζωμό δικό μας, ρίχνουμε τον μισό χωρίς να προσθέσουμε νερό, αλλιώς θα ρίξουμε 1/2 κύβο λαχανικών και 1/2 ποτήρι νερό.
- Καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 3
- Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα με ανοιχτό καπάκι βράζουμε το κριθαράκι σε 300 ml νερό με τον άλλο μισό ζωμό ή τον υπόλοιπο 1/2 κύβο λαχανικών και το 1/2 ποτήρι νερό για 8 λεπτά
- Προσθέτουμε το κριθαράκι με τα υγρά του στην μεγάλη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας κολλήσει το φαγητό μας για περίπου 5-6 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο-λίγο βραστό νερό.
- 'Οταν το φαγητό αρχίσει να χυλώνει και το κριθαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε συνεχώς. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Βήμα 4
- Στο τέλος, όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα μυρώνια, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Κλείνουμε το μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού μας.
- Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια φρέσκια σαλάτα με ρόκα, τοματίνια, ψητά μανιτάρια πορτομπέλο, ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι.
Βγάζει
4
μερίδες κυρίως γεύματος
Κάθε μερίδα περιέχει:
- 590 kcal
- 60γρ. υδατάνθρακα
- 35γρ. πρωτεΐνη
- 22γρ. λίπη
- 3 Ισοδύναμα ΑΜΥΛΟΥ
- 3 Ισοδύναμα ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ
- 3 Ισοδύναμα ΛΙΠΟΥΣ
- 2 Ισοδύναμα ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Περιέχει:
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη Β12
- Βιταμίνη Β6
- Φυλλικό Οξύ
- Βιταμίνη C
- Ω3 Λιπαρά Οξέα
- Φυτικές Ίνες
Περιέχει:
- Λυκοπένιο
- Μαγνήσιο
- Ασβέστιο
- Σίδηρο
- Φώσφορο
- Χαλκό
- Ψευδάργυρο
- Σελήνιο
- Κάλιο
- Νάτριο